fredag 28 december 2012

De som inte får/vill/kan delta i ESC 2013

Det finns de länder som inte får alternativt vill alternativt kan delta i ESC 2013. Jag tänkte ta tillfället att uppmärksamma dem och länka de deras mest framgångsrika alternativt bästa alternativt roligaste bidrag genom åren.

Låt oss börja med Andorra, det lilla landet med omkring 85 000 invånare, som ligger inklämt mellan Frankrike och Spanien. Första gången de deltog var 2004 utan att ta sig till final, denna otur förföljde dem och 2010 valde de att avstå från deltagande. Deras officiella anledning är ekonomiska nedskärningar i tv-bolaget. Deras största framgång i tävlingen var 2007 med Anonymous och låten Salvem el món. Den fick 80 poäng och kom på 12 plats i semifinalen, ynka 11 poäng från finalavancemang. Skatepunk på katalanska, kan det bli bättre?


Bosnien & Hercegovina annonserade 2012 att de inte kan delta i ESC 2013 på grund av ekonomiska svårigheter på tv-bolaget. Krisens Europa syns i ESC. Bosnien & Hercegovina har tävlat 18 gånger sedan 1993 då de för första gången deltog. 2006 fick de sin högsta notering, en tredjeplats, med Hari Mata Hari och låten Lejla, vars melodi komponerats av esc-tvåan Zeljko Joksimovic. Den var dock 80 poäng under 2006:s års vinnare Lordi. Men Lejla har blivit något av en modern esc-klassiker.

Tjeckien har deltagit tre gånger i ESC, 2007-2009. Därefter valde de att avstå, möjligen på grund av dåliga resultat. Inte en enda gång lyckades de komma till final. Varje år sedan 2009 har det dock spekulerats i att de skulle återvända och det är inte uteslutet att de återvänder 2014. Den låten som fick flest poäng i semin är Have some fun med Tereza Kerndlova. Den fick 9 poäng, de andra åren de tävlade kom de sist.  Jag vill dock påstå att 2009 års bidrag Aven Romane med Gipsy.cz var både bättre och roligare än den falsksjungande Terezas framträdande.

Liechtenstein skulle gärna vilja delta i ESC, men de får inte eftersom de inte ännu har blivit godkända som medlemmar i EBU. För att bli medlem krävs ett nationellt tv-bolag, något landet fick 2008. Men bolaget hade till en början inget intresse av medlemskap. När bolaget väl ansökte 2010 stod det klart att de saknade de ekonomiska medlen som deltagande kräver. De har sedan dess legat på de styrande i Liechtenstein för att subventionera ett deltagande i tävlingen och möjligen kommer landets dröm om deltagande gå i uppfyllelse inom de kommande åren.


Luxembourg har inte deltagit i ESC sedan 1993, detta eftersom de under 80-talet och det tidiga 90-talet fått dåliga placeringar. 2012 gick de ut med att de inte skulle återvända 2013 heller på grund av brist på ekonomiska resurser. Inom ESC är de en veteran, de är ett av de 14 länderna som var först ut att delta i den allra första tävlingen 1956. De har vunnit fem gånger och kommit trea två gånger. Den låt som slagit igenom störst är defenitivt France Galls Poupee de cire, poupee de son från 1965. Det var den första låten som vann som inte var en ballad.

Monaco drog sig ur ESC 2006 efter att de tre år i rad missat att ta sig till final. De klargjorde att de inte heller 2013 skulle återvända och gav ingen orsak. Men när de 2012 tackade nej beklagade de att bolaget saknade ekonomiskt stöd för att delta. Sedan deras entré i tävlingen 1959 har de vunnit en gång, kommit tvåa en gång och trea tre gånger. 1971 vann de med Severine och Un Banc, un arbre, un rue, vilket på svenska betyder 'En bänk, ett träd, en väg'.

Marocko testade lyckan i ESC 1980 med Samira Bensaid och låten Bitaqat Hob. Det var första gången ett afrikanskt och arabiskt land deltagit och första gången en sång framfördes på arabiska. Det gick dåligt, de kom näst sist och fick bara poäng från Italien. Därför bestämde dig sig för att dra sig ur tävlingen. Dock har röster höjts för att det moderna och yttrandefrihetssträvande tv-bolaget 2M TV skulle ansluta sig till EBU och därmed skulle dörrar öppnas för att en återkomst för Marocko i ESC. Kanske blev de mer intresserade när Loreen med rötter i Marocko gick och vann förra året?

Polen lämnade ESC förra året då de valde att satsa på Fotbolls VM istället, till 2013 återvänder de dock inte heller. De missade finalen under större delen av 00-talet, detta till trots att Polen är det land som gjort den bästa debuten i tävlingen. 1994 kom de tvåa i Dublin med den smäktande balladen To nie ja med Edyta Gorniak. Den hade hotats att diskvalificeras eftersom Edyta sjöng den på engelska under generalrepetionen, då juryn satte sina poäng, vilket var mot reglerna. Men det krävdes att 13 länder protesterade för att genomföra diskvalificeringen, endast sex länder höjde röster och därmed kunde låten framföras även i finalen - denna gången på polska. Vissa menar att detta är 1994 års 'riktiga' vinnare, eftersom jurygrupperna i väst röstade 'västvänligt'. Lyssna och bedöm själv om den hade förtjänat en vinst, enligt mig är det en ESC-pärla.

Portugal som deltagit 46 gånger sedan sin debut 1964 har inte vunnit en enda gång. Den bästa placeringen fick landet 1996 då de slutade sexa med O meu caracao nao tem cor av Luica Moniz. Portugal har efter att ha vart en av tävlingens mest ihärdiga deltagare inför 2013 slagit fast att de saknar ekonomiska resurser för att delta. Sedan semifinalerna hade de endast tagit sig till final en gång, 2008, då de kom på 13:e plats med Senhora do Mar med Vania Fernandes. 

Slovakien har tävlat sju gånger i ESC, de lämnade tävlingen 1998 för att sedan återvända 2009. 2012 kom de sist med Don't close your eyes i den ena semifinalen. Sångaren Max Jason Mai var säkerligen besviken. Till Malmö kommer de inte 2013, anledningen är oklar. Deras bästa placering fick de 1996 då de slutade på 18:e plats. 2010 fick landet och sångerskan Kristina uppmärksamhet eftersom bidraget hette Horehronie, en hyllning till en slovakisk turistort, men aningen likt engelskans 'horny'. Bidraget slutade på en 16:e plats i semifinalen.

Turkiet har under de senaste åren haft stora framgångar i ESC, detta till trots återvänder de inte 2013. De är inte nöjda med det nya röstsystemet där jury och telefonröster väger lika. Inte heller att de 'Big Five' har förtur till finalen gillar de och avstår därför från deltagande. De tävlade första gången 1975, men vann först 2003 med Sertab och de framgångsrika låten Everyway that I can.  2010 kom de tvåa, 2004, 2007 och 2009 slutade de som fyra. 2009 års bidrag Dum Tek Tek med Hadise innehåller textraden: "No one kiss like you do, like it's your profession". Varsågod, jag bjuder er prostitutions-pop.


Det är elva länder som av olika anledningar inte kommer till Malmö i vår, men vi får hålla till godo med de återstående 39 deltagarna och hoppas att i varje fall några av dessa länder hittar tillbaka till ESC. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar